Fitbit Blaze – mozgás a négyzeten

A Fitbit nevű amerikai vállalatot valószínűleg nem kell bemutatni azoknak, akik nyomon követik a viselhető eszközök piacát, hiszen jelenleg ők értékesítik a legtöbb efféle kiegészítőt. Kínálatuk jelenleg kilenc termékből áll, amelyek többsége mindennapi használatra ajánlott karperec, de nemrég piacra került a cég második okosórája, amelynél a hangsúly ugyan továbbra is a mozgás monitorozásán van, de visszafogott külsejének köszönhetően talán azokhoz a felhasználókhoz is eljuthat majd, akik nem élnek annyira aktív életet, hogy egy sportórát viseljenek, ugyanakkor hasznos számukra az a bőséges funkciókínálat, amivel a Speedshop által biztosított Blaze rendelkezik.

 

 

Forrás: Bocha https://mobilarena.hu/teszt/fitbit_blaze_okosora_sport_teszt/eloszo_kulso.html


[+]

A Blaze ugyanis egy szép eszköz, legalábbis a szerkesztőség tagjainak véleménye szerint. Nem hivalkodó, nem is kimondottan sportos, inkább egyfajta hi-tech életérzés árad belőle, a geekek csuklóján valószínűleg jól fog mutatni. A színválaszték kizárólag a szíjat érinti, amely feketében, kékben és szilvaszínben érhető el, a tényleges egységet körülvevő keret mindenképpen ezüstben pompázik, az előlap pedig fekete színű. Persze kiegészítőkkel lehet még csavarni a dolgon, fém- és bőrszíj külön rendelhető a gyártótól, mindkettőt aranyárban mérik, de legalább keret is jár hozzájuk, lévén maga az óra kipattintható és külön is használható.


[+]

Ezen egység mérete egyébként 19,05 x 25,4 milliméter. Tömegadatot a gyártó nem közöl, a mi mérlegünkön 16 grammot nyomott, amely érték a közepes (L-es) szíjjal együtt is csak 43 grammra mászott fel, azt tehát biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Blaze kimondottan légies. Érdekesség, hogy a gyártó azt viszont pontosan megadja, hogy milyen magasságban lehet még használni az órát, ez az érték pedig 8535 méter. Aki tehát a világ három legmagasabb hegycsúcsának meghódítására készül, sajnos más eszközt kell, hogy válasszon magának, hiszen a Csomolungma, a K2 és a Kancsendzönga is magasabb egy picit, a Lhocén viszont elvileg még gond nélkül üzemelhet a kiegészítő, feltéve, hogy a hogy a hőmérséklet -10 és 45 Celsius fok között marad.


[+]

Az említett keretből maga a Blaze könnyedén kipattintható, távozni csak lefelé tud, azaz tényleges használat közben nincs rá esély, hogy kiessen a helyéről. Ha önmagában, szíj nélkül nézzük az apró kiegészítőt, nem különösebben meggyőző a dizájnja, de ez valószínűleg nem is volt cél. Az előlapon egy 1,25 hüvelykes képátlójú, 240 x 180 pixeles felbontású, 16 bites színárnyalatú, érintésérzékeny LCD-kijelző található, amelynek betekintési szöge és maximális fényereje is csak közepes, azaz erős napsütésben nem mindig olvasható le könnyedén a tartalma. A fizikai behatásoktól Gorilla Glass 3-as burkolat védi, oldalt és alul pedig műanyag, de a szíjban nyilván biztonságban van, az ugyanis fémből készült. Baloldalt egy, jobboldalt két gomb található, a hátoldalon pedig egy pulzusmérő és a töltő csatlakozója. Ez utóbbi nem mágneses, a kiegészítőt a hozzá csomagolt töltőbölcsőben lehet etetni, a telep a teljes kapacitását körülbelül két óra alatt éri el.


[+]

Vízállóságról sajnos nem beszélhetünk, az esőnek és az izzadtságnak ugyan ellenáll a Blaze, úszni viszont nem lehet benne és a gyártó azt javasolja, hogy zuhanyzás során se viseljék a felhasználók. Egy sportoláshoz kifejlesztett óránál fontos a kényelem, a Fitbit újdonsága ebből a szempontból nagyon jól teljesít. Elenyésző tömege miatt szinte észrevétlenül fekszik fel a csuklóra, a 2,5 centiméter széles gumiszíj kényelmes, az pedig külön öröm, hogy a szíjat rögzítő gyűrű belső felében található egy kis fog, amely beleül a szíjon található lyukak egyikébe, aminek következtében a szíj vége nem lötyög a csuklónkon.

Sportolás

A Fitbit Blaze elsősorban a mozgás monitorozására való, ezen belül egyaránt használható a napi teljesítményünk és a különféle edzések megfigyelésére. A használathoz telepítenünk kell a Fitbitalkalmazást, amellyel kapcsolatban jó hír, hogy nem csak iOS-re és Androidra, hanem OS X-re és Windowsra is elérhető, ez utóbbi esetben a telefonok, tábla- és számítógépek egyaránt támogatottak (a Windows 10, annak mobilos változata és a Windows Phone 8.1 szerepel a kompatibilis rendszerek között).


[+]

A futóknak és a túrázóknak érdemes okostelefonnal használniuk, ugyanis az eszközben nem található beépített GPS-vevő, de az okostelefonban lévő egységeket tudja használni arra, hogy térképen is megjelenítse azt, hogy merre jártunk. Az okostelefonok esetében különféle értesítések is használhatók, de erről csak a következő oldalon lesz szó.


[+]

Az alkalmazás konfigurálása nem nagy mutatvány, ugyanakkor a menürendszer első ránézésre túlságosan összetett. Az alapértelmezett felület a dashboard, ahol láthatjuk, hogy az óra éppen csatlakozik-e a készülékhez, mennyi a pulzusunk, illetve a napi aktivitásunkról részletes tájékoztatást is kapunk: hány kilométert mozogtunk, hány kalóriát égettünk el, hány emeletnyi lépcsőt másztunk meg, illetve úgy összességében mennyi időt töltöttünk aktív mozgással. Ugyanitt látható az alvásunkkal kapcsolatos log is, ezen adatok mindegyike kattintható és részletesen elemezhető, ha például rábökünk az aktuálisan elégetett kalóriamennyiségre, akkor az elmúlt napok pontos adatait, valamint az ezen értékekből összeállított grafikont csodálhatjuk meg. Az eszköz memóriájában egyébként 7 napnyi adat fér el úgy, hogy perces pontossággal láthatunk mindent, összességében pedig 30 napot tárol, érdemes tehát legalább hetente szinkronizálni valamilyen eszközzel, ha nem okostelefonnal használjuk. A pulzusunkat edzés közben másodpercenként, egyébként 5 másodpercenként figyeli, de a funkció ki is kapcsolható.


[+]

Ezen információkat kevésbé részletesen magán az órán is megnézhetjük, ha a horizontálisan görgethető menürendszerben egy ikonnyit lapozunk jobbra az óralapról; az alvásunkra vonatkozó információk itt nem érhetők el, de a lépések száma, a megtett kilométer, a pulzus, az elégetett kalóriamennyiség és a megmászott emeletek száma igen. Ha még egyet jobbra lépünk, az edzésekhez jutunk, itt hét darab edzéstípus közül választhatunk: futás, biciklizés, séta, súlyokkal történő gyakorlatozás, futópad, elliptikus gép és konditermi tevékenység. Az első háromnál bekapcsolható az okostelefon GPS-ének használata is. A következő menüpont a FitStar, ahol két olyan gyors edzést kapunk, amelyekhez az instrukciók magán az órán jelennek meg. A 7 perces edzés 13 gyakorlat segítségével mozgatja át az egész testet, többek között fekvőtámasz, hasprés, plank található benne, míg a 10 perces változat 11 gyakorlattal gyötör minket.


[+]

A Blaze apró kijelzőjén nagyon jól lehet navigálni, a felhasználói felület jól átlátható és korrekt sebességgel teszi a dolgát, ebből a szempontból a Fitbit újdonsága kiváló partner a mozgásban. Az oldalt elhelyezett gombok is hasznosak, csak úgy a menüben semmilyen funkció nem társul hozzájuk, edzés közben viszont sok funkció átkerül, elősegítve azt, hogy akár futás közben is könnyedén tudjuk használni. Ugyanakkor a pulzusmérővel kapcsolatban felmerülhetnek kifogások, tapasztalataink szerint hajlamos 10-30%-kal nagyobb értéket mutatni. Nálam a nyugalmi pulzust rendben mérte, de a családtagoknál ülő helyzetben is hajlamos volt 90-100-as értéket mutatni úgy, hogy egy igazi pulzusmérő szerint 70 volt a valóság. Nálam séta közben mutatott 90-100 körüli értéket, amit nem ellenőriztem le más mérőeszközzel, de soknak találtam. Ez viszont az egész eszköz használhatóságát kérdőjelezi meg, lévén sportolás közben pont az a legfontosabb, hogy a megfelelő tartományban tartsuk a szívritmusunkat.

Okosórás funkciók, üzemidő

Az okosórás funkciók közül a legfontosabbak az értesítések, amikkel kapcsolatban a Blaze esetében nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a felhasználók, lévén csak a hívásokat és a szöveges üzeneteket jelzi. Bejövő hívás esetén láthatjuk, hogy ki keres minket, de nem utasíthatjuk el a hívást, nem némíthatjuk le a csengést, gyakorlatilag semmit nem csinálhatunk, és ugyanez vonatkozik az SMS-ekre is, olvasni tudjuk őket, mást nem. Az értesítésekkel kapcsolatos egyetlen funkció, hogy maguk az értesítések az óráról is kikapcsolhatók, illetve ha az óra képernyőjén alulról felfelé megtoljuk az ujjunkat, akkor láthatjuk a legutóbbi üzeneteket és emlékeztetővel ellátott naptárbejegyzéseket, mert azokat is megjeleníti az eszköz.


[+]

Időjárás előrejelzés vagy bármi egyéb hasznos dolog nincs, a menürendszerben található egy teljesen fapados, köridő mérésére is alkalmatlan stopper, valamint egy visszaszámláló. Nagy ikont kapott az ébresztő is, azonban itt nem lehet bevinni időpontot, csak az okostelefonon keresztül. Ha az órára szeretnénk kelni, nem biztos, hogy beérünk a munkába, lévén a vibramotor elég gyengécske, közel sem biztos, hogy felébred rá az ember. Ezen kívül egy menüpont van, a beállításoké, ahol a csuklómozgatásra történő kijelzőbekapcsolás machinálható, állítható a fényerő, valamint ki- és bekapcsolható a pulzusmérő. A zenelejátszás viszont szerencsére kezelhető távolról, de ehhez kézzel is el kell indítanunk egy Bluetooth-csatlakozást, amit szintén a beállítások menüpont alatt lévő Bluetooth Classic feliratot megnyomva tehetünk meg. Számléptetésre, hangerőállításra és a muzsika szüneteltetésére nyílik lehetőségünk, ha a Blaze-et hívjuk ebben segítségül.


[+]

Az eszköz akkumulátorának mérete nem ismert, a gyártó legfeljebb 5 napos üzemidőről beszél, amit mi bőven felül tudtunk múlni. A tesztidőszak első hetében sportoláshoz egyáltalán nem használtam az órát, viszont mindig a csuklómon volt, jelzett a bejövő hívásoknál, követte a napi mozgásomat, mérte a pulzusomat: a hetedik nap végére még mindig volt benne egy kis töltés, valószínűleg még egy nap lett volna benne, ami döbbenetesen jó érték. Ha sokat gyakorlatozunk és edzünk, akkor 3-5 napos üzemidőre lehet számítani, ami lássuk be, szintén egy nagyon kellemes érték. Ettől függetlenül a Blaze nem lett egy kiemelkedően jó eszköz, sportóraként a bizonytalan pulzusmérője, okosóraként pedig nagyon korlátozott funkcionalitása miatt nem állja meg a helyét. Pedig ha kicsit többet tudna és stabilabban mérné a szívritmust, a 78 ezer forintos végfelhasználói ára megállhatná a helyét, még úgy is, hogy a fémszíjért 50, a bőr változatért pedig 40 ezres felárat kell fizetni. Így viszont csak egy szép és érdekes eszköz, aminél vannak jobb ajánlatok a piacon.

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest