Fitbit Ionic – erre még gyúrni kell

Ahogy múlnak az évek, egyre többen rukkolnak elő okosórával, és most kifejezetten azokra a saját operációs rendszert futtató kütyükre gondolunk, amelyek alkalmazástára bővíthető, funkciólistájuk szerteágazó, a telefonnal remekül összedolgoznak és attól függetlenül, önállóan sem jönnek zavarba. A nagy elektronikai eszközgyártók persze amolyan tapogatózásképpen vetik bele magukat a műfajba, míg a klasszikus óragyártók egyszerre kíváncsiságból és kényszerből, hátha ez a karra erősíthető időmérők jövője. Az amerikai Fitbit ezzel szemben eleve az aktivitáskövetésre helyezte a hangsúlyt és szerteágazó kütyüparkja szép eredményeket ért el a piacon. Nem utolsósorban azért, mert erre a termékcsoportra koncentrálva meglehetősen széleskörű, számos platformon elérhető adatbázisrendszert tett a különféle eszközökről érkező adatrengeteg mögé, márpedig a megfelelő szoftverkörnyezet teszi az efféle izéket igazán hasznos csuklótárssá.

 

Forrás: Bone123 https://mobilarena.hu/teszt/fitbit_ionic_okosora_teszt

 


[+]

Szigorúan véve okosórája a Fitbitnek eddig nem volt, bár olvasóink az Ionicra ránézve mindjárt felismerhetik az aktivitáskövetésre, értesítéskezelésre és zeneszám váltásra alkalmatos Blaze-t, aminél az Ioniclényegesen többet tud. Közös a ránézésre baltával kialakított, szögletes és határozott élekkel rendelkező, nyolcszögletű forma, mintha egy letűnt kor vagy régi sci-fi retro-futurisztikus eszköze lenne, és épp ez emeli ki a lekerekedett konkurencia elegáns egykedvűségéből. Az Ionic nano-molding technológiával készült, edzett alumíniumváza vagányul töri meg a fényt 29 grammos órarészével, amihez a szíj további 17-et tesz hozzá – nem is olyan vészes. A szerényebb karperecek mellett érezni csak, hogy a 46,5 x 36 x 11,5 milliméteres órarész egy keskeny fitneszpántnál lényegesebb terebélyesebb, de talán a női érdeklődőknek sem túl nagy.


[+]

Az Ionicot ugyanis a szögletessége ellenére sem kényelmetlen viselni, a hátlap alja ugyanis némileg meg lett emelve, így a mágneses töltőport és a pulzusmérőt is magába foglaló szenzorok szekciója kis felületen érintkezik a csuklóval, amelyen könnyen siklik végig. Akár éppenséggel a medencében, hiszen az 50 M minősítésű Fitbit óra úszáshoz is alkalmatos, csak búvárkodni ne menjen vele az ember. A bal oldali bekapcsoló és visszalépő gomb, illetve a jobb felső napi aktivitás és az alsó edzés billentyűk lenyomása kényelmes, helyettük inkább az elég széles profilú, 24 milliméteres szíjak érződnek kissé túlméretezettnek.


[+]

A dobozban egyébként 170-206 milliméteres és 140-170 milliméteres darab is van mindenféle csuklóhoz vagy bokához igazodva (igen, van, aki ott viseli), a rozsdamentes acélcsat és a szíj végén fittyegő, benyomható izé stabil hordozást biztosít. A szürke csomagolás a kis- és nagyméretű szíj mellett mindössze a normál USB portba dugható, mágneses végű töltőt rejti (ez túl könnyen lepattan a hátlapról), valamint a leírást, no és persze a 6000-es sorozatú alumíniumból faragott okosórát. Mi a Speedshoptól kaptuk kölcsön a pakkot tesztre.


[+]

Ahogy a küllem paramétereit, a Fitbit úgy a telepméretet sem részletezi, a töltő mindenesetre két óra alatt csurig rakja energiával, és ötnapos aktív használatot, illetve tízórás folyamatos GPS működést ígér. A hátlapon zölden villódzó fény árulja el az optikai pulzusmérő létét. Adott továbbá a GPS Glonasszel, a magasságmérő, a gyorsulásmérő, az iránytű, elöl pedig a fénymérő az automatikus állításhoz, amit kézzel három fokozatban lehet állandósítani. Adott még az NFC a Fitbit Pay mobilfizetéshez, a nem túl friss, 4.0-s Bluetooth LE-vel, valamint a WiFi 802.11b/g/n a rajta keresztül történő adatcseréhez. A megjelenítőről a Fitbit csak annyit közöl, hogy akár 1000 nites fénysűrűségre is képes, és hiszünk neki, mert minden helyzetben, napfény alatt is remekül látható. A Smartwatch Specifications szerint egy 1,42”-es, 348 x 250 pixeles színes panelről van szó, ami értesítés és aktivitáskijelzéshez eléggé éles, egyébként meg érintéssel és négyirányú simítással is kezelhető.


[+]

A megjelenítőt Gorilla Glass 3 üveglap takarja, bár fölé nem magasodik védőperem az ütések kivédésére. Az Ionic mindenesetre -20 és +45 Celsius-fok között bátran bevethető, akár a tengerszint felett, 9144 méter magasan, magyarán ki lehet pipálni vele a kis kék bolygó nyolcezreseit, ha a hőmérsékletek kedveznek. Az mondjuk érdekes, hogy bár a termékoldal az 50 M / 5 ATM minősítést ugyan jelzi, és úszáskövetés is van, melléírja, hogy az Ionic izzadtság, eső és fröccsenő víz ellen védett, és ha neves lesz, érdemes megtörölgetni. Azért nem gondoljuk, hogy partra vetett halként kellene vele úszni, medencében mindenesetre a mellékelt műanyag szíjjal érdemes mozogni, semmint a külön megvásárolható bőrrel.

 

Beüzemelés, kezelés, szoftverek

A hardveres paraméterekről a gyártó hallgat, s csak annyit ír: hétnapnyi folyamatos adatrögzítést tud eltárolni két szinkronizálás között, valamint 300 helyben tárolt dalt (egyébként az órán 2,55 GB szabad), akár a Pandora katalógusából. Kár, hogy a Pandora mobilalkalmazás itthon nem elérhető. Mi a csatlakozáshoz egy androidos mobilt vetettünk be, de az Ionic iOS-szel és a PC-s felülettel is együttműködik, Bluetoothon és WiFi-n teremtve adatkapcsolatot. Amilyen egyszerű egy Fitbit karpercet beüzemelni, olyannyira kínkeservesnek bizonyult az Ionicot: az androidos alkalmazás telepítése, a bejelentkezés és az onnan történő Ionic regisztráció még okés volt. Aztán, amikor a telepítés és a rendszerfrissítés következett, majdnem egy egész Stranger Things epizód lement, mire az óra végzett. Bár legalább közben végig lehetett zongorázni minden értesítésen és beállításon.


[+]

Az Ionic nem éppen fürge – bár arc felé emelve vagy valamely gombot megnyomva egész hamar felvillan a panel, jobbra simítva az alapbeállításokhoz, balra az alkalmazásokhoz, lefele a zenelejátszóhoz és felfele az értesítésekhez akad pici késedelem és dadogás, de bőven belefér. A főoldalon az óra a főszereplő, de óralaptól függően megjelenhet rajta a napi lépés- és az aktuális pulzusszám, az elégetett kalóriák, a megmászott emeletek, illetve az aktív percek száma. A főoldalra a bal gombbal lehet lépni, még egyszer lenyomva kikapcsol a kijelző, ami egyébként pár másodperc után magától is bekövetkezik, ennek az intervalluma nem szabályozható. Hosszan lenyomva az itthon nem elérhető Fitbit Pay mobilfizetési ablak ugrik fel. A jobb felső billentyű rövid nyomásra a napi aktivitási paramétereket listázza, hosszan a zenelejátszót indítja. Az edzésközpont, szép színes ikonokkal az alsó gombbal ugrik fel, hossza lenyomva az értesítéseket lehet megtekinteni.


[+]

Az androidos Fitbit szoftver eleve másodperceket kér a kapcsolódáshoz, mielőtt az órabeállítások vagy a telefonon tárolt óralapok megjelennek, egyszerre ráadásul egyféle óralap küldhető az Ionicra, ez is bő fél percet vesz igénybe. Esztétikában ezek nem jeleskednek, viszont meglehetősen informatívak. Értesítésből tengerszámra lehet küldeni az Ionicra, a bejövő híváskijelzést és az SMS-eket beleértve, az alapvető naptár és email is összekapcsolható a ketyerével, illetve bármely szoftver notifikációja. Ugyanakkor minden értesítés passzív, azaz válaszadás, híváselutasítás, SMS válasz nincs, az értesítések pedig csak az óráról törölhetők vízszintes simítással, a telefonon olvasatlanként megmaradnak. Akadt olyan, hogy egy-két specifikus értesítés nem jött meg, de az sem volt kellemes, amikor hirtelen egy rakás chat üzenet és email berobogott, az óra ezeket ugyanis nem csoportosítja. De legalább ezek megjöttek: első beüzemelés után 2-3 napig semmit nem küldött a telefon, hiába minden próbálkozás és beállítás. Aztán egy újraindítással csak befutottak.


[+]

Az óra rezgő visszajelzést tud adni, hangosat viszont nem. A motor nem túl erélyes, ezen a strong fokozat csak némileg erősít, felkelni mindenesetre biztos nem fog rá az ember, és komolyabb edzés vagy öregebben zötykölődő busz is el tudja rejteni erejét. Aztán az ember azon veszi észre magát, hogy minden apró érzésre odakapja óráját az arca elé, hátha az szólt, fantom rezgésnek nevezik a jelenséget. Az óra egyébként megfelelően érzékeny, ha határozottan emelik fel, az viszont nem kérhető, hogy az értesítések vagy akár hívás a befutáskor mindenképpen felvillanjon a kijelző. Pedig a lusta ember sokszor csak odapillantana megérdemelten pihenő csuklójára, ám azt fel kell emelnie, hogy az Ionic felvillanjon. Micsoda arcátlanság egy aktivitásra buzdító órától – mondhatnánk viccesen. Semmittevésünket egyórás tétlenség után egyébként maga is jelzi, és száz lépést kér túlzott passzivitásunkért. Persze nem tud megcsípni minket, ha mégse fogadnánk meg a szavát.


[+]

Ami az alkalmazásokat illeti, bár a Fitbit OS elvileg nyitott és bárki fejleszthet rá, egyelőre minden alkalmazás, ami csak van, felkerült az órára. Ilyen a zenelejátszó, ami elvileg kezeli a telefon zeneszoftverét, a gyakorlatban azonban ez nekünk nem jött össze. Képes ugyanakkor a PC-ről átvitt állományokat vagy Pandora listát lejátszani (már ahol az utóbbi elérhető), Bluetoothon csatlakoztatott fülessel. Kár, hogy az utóbbival nem a legjobb a kapcsolata, gyakran zúgós, akadós a minőség, a PC-s kapcsolódás pedig roppant körülményes, saját program telepítése kell, majd Bluetooth és WiFi párosítás, és csak utána mehet az átvitel. Praktikusabb lett volna egy USB port vagy szimplán a telefonos fájlátvitel. A Wallet kezeli a Fitbit-féle mobilfizetési rendszert NFC-vel, itthon ez sem játszik. Kérhető friss időjárás, gyenge rezgésű ébresztés (nem dolgozik össze a telefon csörgőórájával), stopper, visszaszámláló és persze a mozgáshoz kapcsolódó alkalmazások. Ilyen például a Strava modulja, bár mi a gyári szoftvert vetettük be edzéskövetésre. Kifejezetten pofás a Relax, amellyel kétperces légzésgyakorlaton vehetünk részt, az óráról leolvasható instrukciókkal.

Edzéskövetés, üzemidő, összegzés

A Fitbit Ionic főtevékenysége a testmozgás monitorozása. Ugyan az állandó pulzusmérés és az alváskövetés kikapcsolható, az óra lényegéből veszünk el, ha így tesztünk. Egyébként mindkét statisztika, akárcsak a lépések száma, az ilyen jellegű cuccokhoz viszonyítva nagyjából pontosnak mondható, orvosi minőséget persze ne várjon senki. Az Ionic számolja és a Fitbit mobil/online adatbázisba szinkronizálja még az aktív perceket, a kint vagy futópadon lekocogott, letekert kilométereket, az úszásstatisztikákat, a megmászott emeleteket és az elégetett kalóriákat. Emellett magas intenzitású és súlyzós edzéshez is jár követés, ám a specifikus gyakorlatokat nem ismeri fel vagy számolja úgy, akár a Gear Sport, az edzés sikerét és a kalóriaszámot pedig az eltelt időből és a pulzusszámból kalkulálja. Az automatikus mozgásfelismerés a futásnál és a kerékpározásnál működik, máshol nem.


[+]

A kocogás tehát nem csak kézzel indítható, magától is rögzítésre kerül, és roppant praktikus, hogy az odakint fél perc alatt pozicionáló GPS-szel a telefon hátrahagyható, az Ionic képernyője pedig bekapcsolva tartható. A feljebb részletezett, specifikus mozgáskövetésen túl virtuális edző is kérhető különféle gyakorlatsorokkal: az egyik ilyen például a fekvőtámasztól kezdve a felülésen át mintegy tíz percig mindenféle mozdulatforma periodikus ismétlését várja el tőlünk, hasznos kis animációkkal mutatva, tulajdonképpen mit kellene csinálnunk. Alapból hasizom, vállizom és vegyes gyakorlatsorok érhetők el, ezek száma várhatóan bővülni fog, és remélhetőleg a gyakorlatszámlálás is bekerül a funkciótárba. Az edzés végén kapunk egy összegzést az órán, de teljes egészében a telefonon követhetők vissza a részletek, így például a GPS-szel rögzített, egyébként egész pontos útvonal. Csak azért kár, hogy a Runtastic és társai nem tudják ezeket a futásokat szinkronizálni, illetve GPX fájlexport sincs. Persze a Fitbit saját alkalmazása is elég fejlett a komplex egészségkövetéshez, hogy ne legyen az embernek hiányérzete.


[+]

Bár az automatikus futásfelismerés tényleg hasznos, egy húszperces, nyilván kevesebb karlendítést hozó, tornatermi edzést egyszerűen nem ismert fel magától és egy darab aktív percnek nem számolta izzadságcseppekkel végződő tevékenységünket. Pedig az intenzív lépés- és pulzusadatok elég egyértelműen jelezhették, hogy nem szellemi munkát végeztünk. A szinkronizálással is akadtak gondok: hiába működtek az értesítések (már amikor), vagy jelentek meg a telefonon a friss Ionic mozgásadatok, futás után nem tudtuk a mobilon azonnal visszanézni az edzést, mert a részletei nem szivárogtak át. Mint kiderült, ezeket az adatokat az óra ritkábban szinkronizálja, de kifejezetten megkérve is sokszor előállt, hogy elsőre durcásan nemet mondott, és olyan is, hogy csak újraindításra vánszorogtak át a kis bitek a telefonra. Ez elég nagy hiba, főleg úgy, hogy az órán eleve csak az edzés végén tekinthetők meg a részletek – a mélyebb statisztikák, a grafikonok és a korábbi eredmények a csuklón sehogy se.


[+]

Kár érte, mert egyébként a Fitbit adatbázisa a teljességre törekszik, a lépés-, pulzus- és GPS adatok pedig nagyjából pontosnak tűnnek a kütyü részéről. A mobilalkalmazásban és az online Fitbit felületen egyébként a napi, a heti és a havi mozgásstatisztikák is követhetők, megtekinthető minden korábbi edzés vagy alvásciklus szép grafikonokkal. Be lehet állítani célokat, teljesíteni kihívásokat, követni a testsúly- és folyadékbevitelt, valamint az elégetett kalóriák mellé bepötyögni, amit étel-ital formájában bevittünk. Az órától függetlenül kínál a Fitbit edzésterveket és hasznos videókat, a bár az utóbbi a Fitbit Coach szolgáltatás telepítését és igénybevételét kéri. A közösségi integráció és a megosztás is a paletta részét képezi.


[+]

Bár a telepméret nem, a használati idő szerepel az Ionic termékoldalán: öt napot ígérnek vegyes órahasználattal és 10 órát folyamatos GPS működéssel. Mi állandó mozgás-, pulzus- és alváskövetéssel, kirándulásokkal és edzésekkel négynapos ciklusokig jutottunk, az ötödiket nem mertük töltés nélkül megkockáztatni. Ez nem rossz az egy-kétnapos okosórák mellett, és gyanítjuk, ha a folyamatos pulzusmérés és szinkronizálás ki van kapcsolva, az Ionic még tovább bírja, persze ezek esszenciális funkciók. Egy kisebb vagy akár semmilyen kijelzővel nem bíró sportóra, esetleg aktivitáskövető vagy e-inkes ketyere ugyanakkor ennél is sokkal tovább elfuthat egy töltésről, ami egyébként az Ionic esetében két órát vesz igénybe.


[+]

A pöpecül összerakott, úszásra is alkalmas Ionic tekinthető a Fitbit első igazi okosórájának, a Fitbit OS ugyanis nyitva áll a fejlesztőknek a programozásra, a felhasználóknak pedig alkalmazások telepítésére. Csakhogy nagyjából annyi app érhető el rá jelenleg, ahány telepítve van, és az alapvető aktivitásfunkciókon túl ez csak a stoppert, az ébresztőt, a légzéskontrollt, az időjárást és a zenekezelést jelenti. Extraként a Strava kipróbálható, a Pandora offline műsora és a Fitbit Pay mobilfizetés itthon viszont nem. Magyarán, jelen állásában nem nyitottabb ez a rendszer, mint a Fitbit Blaze-é vagy egy butatelefoné, ahol szintén adott egy sor alapfunkció, mégsem áll a nyelvünk az okos szócskára. Szűkös az Ionic önálló tudása is az amúgy remek, GPS-es mozgáskövetésen és a pulzusmérésen túl: nem az igazi a zeneátvitel, problémás a Bluetooth minőség és körülményes a PC-s kapcsolódás. Telefonnal párosítva sem hibátlan a helyzet: az értesítések passzívak és a BT-szinkronizálás sincs a helyzet magaslatán, ráadásul egy komplett sorozatepizód lefutott, mire a 110 ezer forintért egyszerűen túl drága Fitbit Ionic az első beüzemeléssel és frissítéssel végzett.


[+]

A fenti szám magasabb, mint ami a dizájnosabb, sportóraként, önálló ketyereként és csatlakoztatott eszközként is okosabb Samsung Gear Sport céduláján szerepel, ahol tejesebb az aktivitáskövetés (jobb mozgásfelismerés, gyakorlatszámlálás), és amelyre elérhető több száz, akár önálló alkalmazás. A Fitbit adatbázisban persze továbbra is erős, és ebbe bele is illik az Ionic, csak problémás adatcseréjével és az aktív percek szedett-vetett felismerésével valahogy sportoldalról sem válik oszlopos taggá. Oké, egy friss termékről van szó, biztos toldozzák-foltozzák még, és a fejlesztők oldaláról is ott a potenciál. Jelen formájában mégis félkész érzetet kelt, amit féláron éreznénk ebben a formában reálisnak. Akad ugyanis kiforrottabb Fitbit kütyü és GPS-es sportóra olcsóbban, Google-integrációban és értesítéskezelésben erősebb Android Wear kütyü ugyanennyiért és az almás telefonnal sokkal jobban együttműködő Apple Watch nem vészesen drágábban, kimeríthetetlen alkalmazásparkkal. Az Ionic hozzájuk mérve olyan, mint az alsó tagozat egy okosabb diákja – az érettségtől és az érettségitől még nagyon messze van.

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest