FDA

WELLNESS-FITNESS, EGÉSZSÉGÜGYI-ORVOSI ESZKÖZÖK

A különböző mérési funkciókkal rendelkező viselhető és otthoni használatra tervezett wellness-fitness, illetve egészségügyi, orvosi eszközök elképesztő sebességű technológiai fejlesztései indokolttá tették, hogy ezeknek a sokszor laborszintű mérési eredményeket produkáló berendezéseknek a hivatalos szakmai minősítését a Qualiter is előtérbe helyezze.

Orvosigazgatónk, Dr. Perjés Ábel a világ talán legelismertebb egészségügyi hatósága, az amerikai székhelyű FDA ( Food and Drug Administration) ajánlásait vette figyelembe, hogy szakmai segítséget nyújtsunk a számodra legmegfelelőbb okos eszköz kiválasztásához.

Melyek a wellness-fitness egészségügyi eszközök legfontosabb ismérvei?

Ezek az eszközök képesek figyelemmel kísérni és mérni az egészségi állapotod változásait, emellett tendenciák kimutatására alkalmas, statisztikai úton feldolgozható adatokat is generálhatnak. Az eszközök mérési adatai orvosszakmai, vagy hivatalosan is elismert egészségszakmai tudás (beleértve a mesterséges intelligencia orvosi területeit is) nélkül nem alkalmasak a betegségek, egészségügyi problémák diagnosztizálására. Az eszközök szoftveres szolgáltatásai, illetve az adatok automatikus feldolgozásához kapcsolódó algoritmusok által küldött információk tájékoztató jellegűek, az adatok értelmezése, feldolgozása, az egészségügyi tanácsadás kizárólag orvosi, egészségszakmai protokollok mentén valósulhat meg.

Például a Fitbit, vagy a Nokia/Withings hordozható, vagy otthoni eszközei, amelyek figyelemmel kísérik a lépést, a megtett távolságot, az alvásmintázatot, a pulzust, a testösszetételt stb. nem állíthatják azt, hogy a kapott mérési adatok otthoni elemzése egyenértékű például a stresszhez kapcsolódó tünetek orvosi véleményezésével.

Az FDA ezeknek az eszközöknek a wellness-fitness kategóriába sorolásával ugyanakkor elismeri, hogy a berendezések általános egészségügyi mérési funkciókkal rendelkeznek, miközben az eszköz által közvetetten kiváltott lehetséges egészségügyi előnyökről nem állítható, hogy közvetlen gyógyító hatással járnak.

A Qualiter által használt egészségügy kategória alatt megtalálható eszközök mérési pontossága vetekszik a klinikumban használt eszközökével, ugyanakkor ezek az eszközök önmagukban nem alkalmasak otthoni diagnózis, vagy kezelési terv felállítására. Ezek a berendezések az egészség fenntartására és az egészségmegőrzés otthoni ösztönzésére lettek kifejlesztve, mérési adataik figyelemmel kísérésével a betegségek megelőzésében vagy az egészséges életvitel fenntartásában érhetünk el eredményeket.

A Qualiter éppen az FDA ajánlásait figyelembe véve kívánja elérhetővé tenni, hogy az eszköz segítségével mért adataidat felkészült orvosi, egészségszakmai team elemezze, így okos órád, vérnyomásmérőd mellé hamarosan akár személyi egészségügyi tanácsadót is választhatsz.

Az alábbiakban néhány példával szeretnénk illusztrálni, hogy az interneten megtalálható gyártók milyen trükkökkel igyekeznek hamis illúziót kelteni a vevőkben, csakhogy rávegyék őket a vásárlásra.

  • Azt állítja, hogy a termék támogatja vagy fenntartja az egészséges testsúlyt, ösztönzi az egészséges táplálkozást, vagy segíti a fogyás célokat. Az állítás hiteles.
  • Azt állítja, hogy a termék az elhízást kezeli vagy diagnosztizálja. Az állítás hamis.
  • Azt állítja, hogy az eszköz javítja a mentális képességet, az oktatás követését, a koncentrációt. Az állítás hiteles.
  • Azt állítja, hogy diagnosztizálja vagy kezeli az autizmust. Az állítás hamis.
  • Azt állítja, hogy elősegíti a relaxációt vagy a stressz kezelését, ha nincsenek szorongásos rendellenességek, vagy más mentális problémák. Az állítás hiteles.
  • Azt állítja, hogy a termék segít a szorongás kezelésében. Az állítás hamis.
  • Azt állítja, hogy egy adott testrészt vagy funkciót céloz meg, például növeli az izomméretet vagy javítja izomtónust, tonizálja vagy erősíti a testet vagy az izmokat, fokozza a szívműködést, vagy javítja a szexuális teljesítményt. Az állítás hiteles.
  • Azt állítja, hogy a termék étkezési rendellenesség, például anorexia kezelésére szolgál. Az állítás hamis.

Nos, ha velünk együtt teszel az egészségedért biztosíthatunk, hogy csak orvosilag hiteles és valós információkat osztunk meg Veled oldalunkon.

A Qualiter azt is figyelembe veszi, hogy a technológia rohamos fejlődése miatt az FDA rendszeresen felülvizsgálja, hogy a korábban a wellness-fitness, egészségügy kategóriába besorolt termékek orvosi eszközökként is nyilvántarthatóak-e. Mi hiszünk benne, hogy hamarosan minden professzionális okos eszköz rendelkezik FDA által hitelsített orvosi eszköz minősítéssel is, és orvosigazgatónk segítségével Te is megtalálod nálunk egészséged fejlesztésének a lehető legtökéletesebb okos eszközét.